Antikvitetsministeren annoncerede i dag (d. 4. januar 2015 red.) en ny opdagelse af en grav fra det Gamle Rige i Abusir til en dronning, der ikke før var kendt, kaldet “Khentkaus III” under det Tjekkiske Institut for Ægyptologi’s udgravninger, instrueret af Dr. Miroslav Barta.

Missionen udgravede 23 kalkstenspotter samt 4 kobber redskaber som en del af begravelses møblerne til gravejeren.
Siderummene i den nyopdagede grav har inskriptioner, der nævner titlerne på gravejeren, der omfatter “Wife of the King” og “Mother of the King”

Dr. Miroslav Barta sagde, at “Denne opdagelse afslører en ukendt del af det 5. dynastis historie, som åbner døren for flere fremtidige undersøgelser af denne hidtil ukendte dronnings stamtræ.”

Dr. Barta tilføjede, at “Den udgravede grav er en del af en lille kirkegård i den sydøstlige del af kong Neferefre (Raneferef) pyramidekompleks, som førte holdet til at tænke, at dronning Khentkaus kunne være gift med Neferefre, og at det er derfor hun blev begravet tæt på hans begravelses kompleks.”

Dr. Jaromir Krejci, en medarbejder fra den Tjekkiske Institut for ægyptologi’s mission, der arbejder på stedet sagde, at “Titlen, Mother of the King, der blev opdaget i graven er af historisk betydning.”
“Hvis vi kan antage, at dronningen blev begravet i kong Nyuserre’s tid (2445 f.Kr.-2421 f.Kr.), baseret på en seglbærer hvis navn blev fundet i graven, så vil vi kunne sige, at Khentkaus III er mor til kong Menkauhore, som var efterfølgeren til Nyuserre. Dette kunne også afsløre mere information om denne konge, især da vi kun har meget få oplysninger om ham.”

Kamal Wahid, direktøren for Giza Antikviteterne, sagde, at “Graven er meget lig resten af gravene på kirkegården, som blev udgravet af den Tjekkiske mission i 90’erne. Den øverste del er en Mastaba og en lille offerkapel og gravkammeret i den nederste del, der nåes gennem en skakt.”

Denne artikel blev præsenteret på Luxor Times Magazine‘s blog d. 4. januar 2015.

Ønsker du at vide mere om Det Gamle Rige i Ægypten, kan du tage på en endagstur til Cairo, hvor du bl.a. har mulighed for at opleve de store pyramider og Sfinksen i Giza.